Graduaties/betekenis van de banden

 

 

WITTE BAND

Wit staat voor onschuld, onwetendheid, ongevaarlijk en kwetsbaarheid. Een witte-bander beheerst geen enkele techniek en weet weinig tot niets van Taekwon-Do. De leerling is nog een zaadje dat moet worden geplant om tot bloei te kunnen komen.

GELE BAND

De basis is gelegd. Hij is nog niet gevaarlijk, maar kan zich wel verdedigen. Het zaadje begint wortels te krijgen.

GROENE BAND

De Taekwon-Do leerling wordt steeds gevaarlijker, maar is nog lang niet gevaarlijk genoeg om het kwade te kunnen weerstaan. Er gaan bladeren aan het plantje groeien.

BLAUWE BAND

De kleur blauw betekent dat de plant de hoogte in begint te groeien. Hij is een gevaar voor velen, maar niet voor iedereen. De basis is wel voorgoed vastgelegd. Nu komt er verbetering, kracht, variatie en snelheid.

RODE BAND

De rode band staat voor gevaar. De Taekwon-Do leerling is bijna klaar met zijn opleiding en beheert de technieken, maar moet voorzichtig zijn. De plant verandert in een boom met stam, takken en bladeren en moet daarvoor goede wortels hebben.

ZWARTE BAND (1E DAN )

De zwarte band is het tegenovergestelde van wit, dus getraind, gevaarlijk, onkwetsbaar en met beheersing van de technieken. De boom is nu volledig ontwikkeld en laat zijn zaden op de grond vallen. Door hergeboorte gaat de boom verder met groeien. Je leert dat elk kind een nieuw begin met zich meebrengt en hierdoor kan taekwondo doorgegeven en verbeterd worden.

Bij je zwarte band krijg je ook de eerste dan je mag je boosabum (spreekt uit boensaboem)

Daarna komen de dan-graden. In totaal zijn er nog 9 dan-graden. Vanaf de vierde dan mag iemand zichzelf sabeom nim of meester in de Taekwon-Do noemen. Vanaf de achtste dan is men grootmeester in het Taekwon-Do.

 

                   10e Geup:  witte band

 

                9e Geup:    gele slip

8e Geup:    gele band7e Geup:    groene slip
6e Geup:    groene band5e Geup:    blauwe slip
4e Geup:    blauwe band3e Geup:    rode slip
2e Geup:    rode band1ste Geup: zwarte slip

Hierna volgen de Dangraden, 1 t/m 10, allen met een zwarte band.