Taegeuks 1-8

Taegeuks zijn stijlvormen die volgens een vastgesteld bewegingspatroon van technieken worden uitgevoerd. Taegeuks vormen samen met Hosinsuls (zelfverdediging), kyorugi (sparring) en Gye Pa (breektest) één van de vier disciplines die worden beoefend in Taekwondo.
Een Taegeuk is een schijngevecht zonder tegenstander waarin afweer en aanvalstechnieken worden beoefend.

Zie hieronder de uitwerking van de verschillende Teageuks en hun betekenis.

 

Taeguek 1

Elke taeguk-vorm wordt weergegeven door een trigram (zoals ☰); trigrammen zijn waarzegger symbolen afgeleid van de I Tjing. Het trigram voor Taegeuk IL Jang bestaat uit drie getrokken lijnen. Dit symbool staat voor het concept ‘Keon’. Keon betekent ‘de hemel’ of ‘de lucht’. Keon symboliseert het begin van de schepping van alle dingen in het universum, dus Taegeuk IL Jang symboliseert het begin in de training van Taekwondo.

KEON

Taeguek 2

Het trigram voor Taegeuk EE Jang vertegenwoordigt het concept van ‘Tae’. (Opmerking: het woord tae hier is niet hetzelfde als de tae in taekwondo.) Van Tae wordt gezegd dat het ‘innerlijke stevigheid en uiterlijke zachtheid’ symboliseert, waarbij het archetype een rivier of meer is: zachtaardig en vloeiend aan de grenzen, maar stevig en resoluut onder. Het idee is dat bewegingen in deze vorm vloeiend moeten zijn en toch stevig moeten worden uitgevoerd, met goede controle.

TAE

Taeguek 3

Het trigram voor Taegeuk Sam Jang vertegenwoordigt het concept van “Ree” (ook gespeld als Ri). Ree staat voor warmte en helderheid, net als een vuur. Het idee is dat deze vorm moet knetteren als een vuur: snel vloeibaar door, met uitbarstingen van kracht. De stansen bij de stappen 8 en 10 “barsten” bijvoorbeeld uit hun eerdere standen, zoals het geknetter en de dreun van een vuur. Het concept van Ree symboliseert ook dat de vorm met enthousiast enthousiasme en passie moet worden beoefend.

Taeguek 4

Het trigram voor Taegeuk Sa Jang vertegenwoordigt het concept van “Jin.” Jin staat voor donder en symboliseert grote kracht en waardigheid. De kracht is bijvoorbeeld te zien aan de introductie van de Side Kick, een krachtige, lineaire trap.

Taeguek 5

Het trigram voor Taegeuk Oh Jang vertegenwoordigt het concept van “Seon” (ook gespelde Zoon). Seon symboliseert de wind, die tegelijkertijd krachtig en toch zachtaardig is. Deze vorm moet worden uitgevoerd met flexibiliteit en onverzettelijke kracht. De kracht wordt bijvoorbeeld gezien in de neerwaartse hamerfists en de vele elleboogstakingen. De flexibiliteit is bijvoorbeeld te zien in stappen 15-16, waar de romp, benen en armen allemaal moeten rekken en draaien.

SON

Taeguek 6

Het trigram voor Taeguk Yuk Jang vertegenwoordigt het concept van “Kam” (ook gespeld Gam). Kam symboliseert water, dat vloeiend en zachtaardig is maar ook aanhoudend, in staat om weg te slijten bij de hardste steen.

KAM

Taeguek 7

Het trigram voor Taegeuk Chil Jang vertegenwoordigt het concept van “Kan” (ook gespeld als Gan). Kan vertegenwoordigt een bergtop, die solide, stabiel en onbeweegbaar is. Deze vorm leert betrokkenheid bij zowel beweging als onbeweeglijkheid, waarbij snelle bewegingen naar voren worden gevolgd door plotselinge stops.

KAN

Taeguek 8

Het trigram voor Taegeuk Pal Jang vertegenwoordigt het concept van “Gon”, wat betekent aarde of grond. Net zoals de aarde alle basiselementen van het leven bevat, omvat deze vorm alle basistechnieken van taekwondo. Net zoals de aarde de basis is voor al het andere, dient deze vorm als de basis voor het leren van de aankomende Black Belt-vormen.
1e Gup-trainees oefenen deze poomsae uit. Na Taegeuk Pal Jang testen studenten meestal op Black Belt en beginnen ze de vorm Koryo te bestuderen.

KON